Michiel Kotting
general manager Organon Venezuela (2007)

In de drie jaar dat ik in Venezuela heb gezeten ging er nauwelijks een dag voorbij waarin we niet de vele wijze lessen van Arnold Blits ter harte namen en ons afvroegen 'What would Arnold do?'

Ik was net benoemd als general manager Organon Venezuela. Mijn voorganger had nog een beetje tussen neus en lippen gezegd: “We hebben ook nog wat trainingen gedaan met een zekere Blits. Je bent niets verplicht, maar je zou me een plezier doen om eens te gaan kijken”. Ik wilde hem niet teleurstellen en was om eerlijk te zijn ook behoorlijk nieuwsgierig. Het was per slot van rekening mijn eerste real life guru die ik zou ontmoeten (behalve de Dalai Lama, maar dat was samen met 100k anderen). In Zaltbommel leerde ik de man kennen die een grote impact op mijn leven zou hebben. Met zijn super scherpe oog en onconventionele ideeën stal hij mijn hart en gaandeweg ook mijn hoofd (niet zonder verzet uiteraard). Twee maanden later arriveerde Arnold Blits in Caracas. Uitgerekend in Venezuela, het land van de uiterlijkheden (meeste plastisch chirurgen per hoofd van de bevolking), kwam hij uitleggen wat persoonlijke relaties zijn aan een sales force die dacht al heel persoonlijk bezig te zijn omdat ze de hobby's van hun artsen kenden.

De twee weken die Arnold bij ons doorbracht waren buitengewoon indrukwekkend. Zelfs mensen die nauwelijks Engels spraken konden hem urenlang volkomen volgen. Langzaam brak Arnold door alle barrières heen om een voor een de uienschillen van de uiterlijkheden af te pellen. Geen heilig huisje, van politiek tot de status van de artsen, werd daarbij gespaard. Met als gevolg dat de groep mensen die ik tot dan toe had geleid, gesmeed werd tot een team dat voor hun baas door het vuur wilde gaan en zich daarbij tot het uiterste gesteund voelde. In de drie jaar dat ik in Venezuela heb gezeten ging er nauwelijks een dag voorbij waarin we niet de vele wijze lessen van Arnold ter harte namen en ons afvroegen WWAD? (What Would Arnold Do?). Blits is onnavolgbaar en altijd inspirerend. Maar het is en blijft lastig om het fenomeen Blits aan de 'oningewijden' uit te leggen. Dus ben ik blij dat ik in de loop der jaren een aantal relaties rechtstreeks aan hem heb kunnen blootstellen. Want Arnold Blits is en blijft nog altijd een veel te goed bewaard geheim.